(su/Eng) Antikythera ja Ariadne − täysin uudenlainen, vuorovaikutteinen runoteos

Yhteistyössä Media Labin Crucible tutkimusryhmä:

Saila Susiluodon Antikythera ja Ariadne − täysin uudenlainen, vuorovaikutteinen runoteos ilmestyy iPadillä ja kirjamuodossa 21.8.2015

Saila Susiluodon Antikythera on digitaalisen runouden rajoja rikkova pioneerityö, jossa lukulaite muuttuu osaksi vuorovaikutteista elämystä.  Yhtä aikaa kirjana julkaistava runokokoelma Ariadne sijoittuu samaan tarinamaailmaan. 

 

Antikythera on runoilija Saila Susiluodon kirjoittama ja ideoima, yli 200 uudesta runosta koostuva mittava teos. Lukija pääsee tutkimaan mittavan, läpi Euroopan historian kulkevan teoksen salaisuuksia Antiikin salaperäistä Antikythera-mekanismia muistuttavan koneen avulla. Sen runot reagoivat esimerkiksi kosketukseen ja liikkeeseen yllättävillä tavoilla. Elämyksessä korostuvat interaktiivisuus, pelillisyys ja ajallisuus.

Teoksen teemoissa käsitellään Euroopan mustia aikakausia: noitavainoja, fasismin nousua, maailmansotien kumua, mutta myös ihmisen vapautta, rakkautta ja valoa.

Samaan aikaan päivänvalon näkevä, Otavan kustantama Ariadne on Antikytheran kirjamuodossa julkaistava henkinen sisarteos. Se sisältää osin samoja runoja, mutta on oma taiteellinen kokonaisuutensa.

Antikythera-osion taiteellinen tutkimus ja tuotanto on toteutettu Aalto-yliopiston Mika “Lumi” Tuomolan johtamassa kerronnan tutkimusstudio Cruciblessa, joka on 14 vuoden ajan tutkinut uusien medioiden kerrontaa taiteellisten tuotantojen kautta. Teoksen teknisestä sunnittelusta ja toteutuksesta vastaa mobiiliin erikoistunut digitaalinen suunnittelutoimisto Taiste. Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Shakti Dash ja äänimaailmasta Antti Nykyri. Antikythera on toteutettu Koneen säätiön, AVEK:n ja Crucible-studion tuella.

Teos esitellään maailmalle elektronisen taiteen 21. kansainvälisessä symposiumissa ISEA:ssa 14–19.8.2015, Kanadan Vancouverissa. Mediataiteilija Jaakko Pesosen toteuttama, teoksen näyttävä installaatioversio on nähtävissä Helsingin Observatorion kirjastossa 20.–30.8.2015. Tapahtuma on osa Taiteiden Yön, Runokuun ja Media Facadesin ohjelmistoa.

In English:

Antikythera public launch on 21.8.2015 in Lume. More about the project:
http://crucible.mlog.taik.fi/2015/05/15/antikythera-research-production-summer-events-28-may-30-aug-2015/

Related to Observemus – full programme in here 
http://crucible.mlog.taik.fi/2015/08/12/observemus-a-travelogue-of-light-time-and-mankind-20-30-august-2015-in-the-helsinki-observatory/